Marrakech ¤ Riad dama

Riad Dama

riĀ·ad het; o -s
  1. Traditioneel Marokkaans huis of paleis met patio
  2. Arabisch: tuin
  3. Tegenwoordig vaak in gebruik als B&B's of restaurants

Vanaf het vliegveld werden we afgezet vlak bij het Riad waar we zouden verblijven. Niet er vlak bij, want daar konden grotere auto's zoals ons transportbusje niet komen. De straatjes van de Medina zijn klein.

Op de hoek van een kruising van een naamloos steegje en Derb el Boumba is een deur achter een groot metalen hek. De steegjes waren verlaten (het was Ramadan en rond 18:30) en pas na herhaaldelijk bellen werd er open gedaan. Niet door de gastheer, maar door andere Nederlandse gasten.

Understatement: wij waren er niet helemaal gerust op.

Oase

Eénmaal binnen bleek dat een Riad een paradijselijke oase is. Het was niet alleen prachtig ingedeeld (elke dag lagen er verse rozenblaadjes in de fontein) maar ook de hectiek van de stad was er niet merkbaar.

Riad Dama is niet heel groot. Het heeft 8 kamers. Wij zaten op de 1ste verdieping. Onze deur kwam uit op de gallerij die boven om de patio heen ging. Gangen kent het Riad niet, alles gaat via de patio. Op het dakterras waren een aantal zithoekjes met meer of minder schaduw.

Naast een prachtige badkamer had onze kamer ook uitzicht op een palm in pot.

Het huis was niet gebouwd voor mensen groter dan anderhalve meter groot. De doorgangen van begane grond naar gallerij (foto links) en gallerij en naar dakterras (foto rechts) waren niet heel groot. Een gevaar voor het hoofd waar we (godzijdank) ongeschonden uit zijn gekomen.